Τι αποκαλύπτει η έκθεση της η Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών για την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ

Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν την περσινή χρονιά, σε σύγκριση με το 2010, οι επίσημες παρακολουθήσεις σταθερών και κινητών τηλεφώνων από την ΕΛ.ΑΣ. και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση της η Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το 2011 εκδόθηκαν 3.472 διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» (υποθέσεις τρομοκρατίας και κατασκοπίας) έναντι 2.281 το 2010.

Επίσης το 2011 εκδόθηκαν 4.061 εισαγγελικές παραγγελίες με τις οποίες παρατείνονταν προγενέστερες διατάξεις, έναντι 2.950 παραγγελιών το 2010. Αυτό σημαίνει ότι σ΄αυτές τις περιπτώσεις συνεχιζόταν η παρακολούθηση τηλεφώνων. Ακόμη το 2011 εκδόθηκαν 1.743 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, έναντι 1.169 το 2010, για την διακρίβωση εγκλημάτων όπως φόνοι, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κλ.π.

Δηλαδή, αθροιστικά στην διάρκεια του 2011 εκδόθηκαν συνολικά 9.276 δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση τηλεφώνων έναντι 6.400 το 2010 (αύξηση περίπου 45%).

Οι παρακολουθήσεις αυξήθηκαν δεδομένου ότι οι Αρχές Ασφαλείας τόσο σχετικά με το κοινό έγκλημα, όσο και με θέματα τρομοκρατίας ή κρατικής ασφάλειας που εμπλέκεται τόσο η ΕΥΠ όσο και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και οι κατά τόπους υπηρεσίες της κρατικής ασφάλειας, εξετάζουν περισσότερες υποθέσεις αλλά και διαπιστώνουν συμμετοχή ατόμων σε έκνομες ενέργειες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός υπόπτων που παρακολουθούνται.

Επιπλέον, η ΑΔΑΕ ανακοινώνει τις νόμιμες παρακολουθήσεις κινητών και σταθερών τηλεφώνων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και δεκάδες παρακολουθήσεις που γίνονταν και γίνονται από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές με σκοπό την παρακολούθηση υπόπτων.